Surdeigsbrød - starter/kultur

For å lage surdeigsbrød må man ha en surdeigs-starter/kultur. Den kan man lage selv, men det letteste er å få en starter fra noen som allerede er igang med å bake surdeigsbrød.

Har du fått en surdeigs-starter/kultur må du "mate" den for å holde den aktiv/fungere. Jeg oppbevarer min starter i kjøleskap i et rent tett glass, og "mater" den ca. 1 gang pr. uke. Men det fungerte å mate den etter to uker også når jeg kom hjem fra ferie. Det tok bare litt mer tid å få den til å "boble". 

Slik mater du din surdeigs-starter/kultur:

  1. Rør sammen ca. 1/2 dl vann (gjerne lunkent) med ca. 1-2 ss starter. (resten kastes eller du kan bruke den til f.eks å lage en vaffelrøre)

  2. Så tilsetter du mel til du får en konsistens som ligner bilde du ser under. Det er viktig at den ikke blir for fast og ikke for flytende. "Lett grøt- konsistens" er bra. Jeg har brukt forskjellig type mel for å mate kulturen men har funnet ut at Emmer mel er helt topp. Og når jeg lager glutenfritt brød har jeg brukt en melblanding med mye havremel. Husk at din kultur liker best det den er vant til å "spise" så ikke bytt helt om på meltype når du mater den. 

  3. Ha den ny-matede blandingen i et rent glass, sett det på et varmt sted(gjerne på badet) med lokket lett på. Etter ca. 3 timer vil du starte å se at det "bobler" og blir gjerne dobbel i størrelse. Jeg lar min stå 3-8 timer. Hvis jeg har matet kulturen kl. 12 på formiddagen pleier jeg å bake på kvelden med den. Hvis ikke setter jeg kulturen i kjøleskapet med tett lokk til jeg skal bake med den.

Bake Surdeigsbrød uten gluten

Gluten og melkefri

Jeg har en glutenfri surdeigskultur og bruker ca. 60 g av den pr. brød.(resten av kulturen lager jeg vafler av.

4 dl lunkent vann

40 g linfrø som jeg maler fint

ca. 400 -500 g Multigrain Mix, Fiberbakemix, Univarsalbakemix - (alle varianter er fra Urtekram) eller lag din egen blanding av f.eks. havremel, quinoamel, bokhvete og Jyttemel. Sjekk meltyper de har glutenfritt i butikk/Helsekost.

2 ts salt

Rør alt sammen i en bolle. Vær obs på at melmengden må du justere etter hvordan konsistensen blir. I min erfaring er det avhengig av meltype. Havremel trekker mye vann og du trenger mindre mel for å få god konsistens. Når du har en litt tykk "grøtkonsistens" er den god. 

Hell deigen i en bakeform (jeg bruker keramiske former som jeg smører først med olje og strør med mel)

La stå over natten - gjerne i 10-12 timer på et godt og lunt sted med plastfolie over.

Stekes i forvarmet oven - midt i oven - først på 220 grader ca. 10 min - så senk temp til 180 og stek ca. totalt i 90 min. (du må sjekke om din ovn steker "raskere" - så se om brødet ser ferdig ut etter 60 min.)

Avkjøles på rist. Så pleier jeg å skjære opp i skiver og fryse ned. Tar ut etter behov og tiner/rister i brødrister.

 
 

Bake Surdeigsbrød med Emmer mel

Bruk ca. 60 g surdeigskultur 

4 dl lunkent vann

40 g linfrø som jeg maler fint

ca. 400 -450 g Emmer mel

2 ts salt

Rør alt sammen i en bolle. Vær obs på at melmengden må du justere etter hvordan konsistensen blir.

I min erfaring er Emmer melet ganske konsistent på mengde hver gang.  Sjekk underveis når du har i mel at du til slutt har en litt tykk "grøtkonsistens" er den god. 

Hell deigen i en bakeform (jeg bruker keramiske former som jeg smører først)

La stå over natten - gjerne i 10-12 timer på et lunt sted med plastfolie over.

Stekes i forvarmet oven - midt i oven - først på 220 grader ca. 10 min - så senk temp til 180 og stek ca. totalt i 90 min. 

Avkjøles på rist.

 

Nøttesjoko Pålegg

200 g Hasselnøtter – settes i ovnen på 180 grader ca. 10 min

Ta ut og «rull» i et håndkle for å få av skallet.

100 g smeltet Ecuador 70 % sjokolade

60 ml. MCT olje

30 -50 g Cocosa sirup eller annen søtning

 

  • Kjør først hasselnøttene i en kjøkkenmaskin med kniv til du får en kremkonsistens (ca 4 min)

  • Tilsett alle de andre ingrediensene og kjør til du får en gjevn masse.

  • Ha på glass med lokk og oppbevares i kjøleskap

P1000941_edited.jpg
 

Bananbrød

Et stort brød i en 1,5 l form

2 store bananer (ca 340g) 

1,5 dl kokende vann

4 egg

200 g Cocosa Sukker

200 g Cocosa Extra Virgin oil (smeltet)

ca. 400 g Emmer mel

2 ts bakepulver

1-2ts Kanel

en klype salt

100 g Equador 70% sjokolade (hakket i biter) Kan sløyfes

100 g valnøtter (hakket i biter) Kan sløyfes

Mos bananene i det kokende vannet med en stavmixer. Tilsett Cocosa oljen. Visp egg og sukker sammen i en stor bolle og tilsett banan/olje blandingen. Bland alle de tørre ingrediensene og visp det inn litt og litt i banan/oljeblandingen. Ha hakket sjokolade/nøtter i om du ønsker og hell røren i en bakepapir kledd brødform. 

Stekes i forvarmet oven - midt i oven - først på 175 grader ca. 40 min - så senk temp til 150 og stek ca. totalt i 60 min. 

Avkjøles på rist.