Drikke

Juicing

Juicing med gode råvarer - der du velger grønnsaker og frukt som gir mye gode antioksidanter  vitaminer og mineraler! Bruk fantasien og se hva du får fram av smak. Ingefær og sitron er fantastisk å tilsette! Det finnes så mange juicing maskiner og det beste er å ha en som ikke er så mye jobb å rengjøre. 

 

Smoothies

Smoothies lages i en blender der alle ingrediensene moses til en drikke som er tykkere enn juice. 

Bruk av frukt, bær, grønnsaker, urter, spirer, vann, juice, yoghurt eller annen av væske. 

Proteiner og fett kan fint tilsettes for å få mer næringsstoffer og gjør Smoothien til et måltid.

Smoothie med Avocado: 1/4 avocado, 1/2 eple, 1,5 dl mandelmelk + evnt. litt vann.

Kjør dette i en blender med 1/2 cm fersk ingefær, litt fersk koriander, 1 ss presset sitron, 1 ts Supernature Purely greens, 1 ts Cocosa sukker (eller annen søtning) 1 ss Udo´s Choice olje.

 

MANDELMELK

 

250 g mandler (legg i vann ca. 8 timer/over natten)

2 ss Cocosa Extra virgin oil

2 ss Lecithin

1/4 ts himalayasalt

1 ts vaniljepulver/vaniljeekstrakt

Søtning etter smak: eks. 1 ts Steviosa sukker eller 10-15 dråper Steviosa m/vanilje.  1 ss Cocosa sukker eller honning. 

1 liter vann

 

Skyll de bløtlagte mandlene og ha de over i en blender. Fyll opp med 1 liter med vann.

Kjøres så lenge i blender at mandlene er finmalt (ca. 30 sek på high) Vask hendene helt rene før du heller alt dette gjennom en nøttepose som står over en stor bolle. Klem ut melken så godt du kan.

Massen som blir igjen i posen kalles "pulp" og denne "mandelpulpen" kan du bruke til å lage f.eks knekkebrød. eller konfekt/kaker. 

Frys den gjerne ned om du ikke skal bruke den med en gang.

Så heller du melken over i blender igjen og tilsetter alle de andre ingrediensene. Kjør alt sammen og hell over i tette glass. Oppbevares i kjøleskap. NB! ikke lang holdbarhet - kun 3-4 dager.

Bruk melken som er meget næringsrik og fersk til å ha på frokostblanding, i smoothie, til kaffen (smaker supert) eller bare drikk den som den er:)

 

HVORDAN LAGE VANNKEFIR

Utstyr for å lage 1 liter vannkefir:

ca. 1ss vannkefirkorn, et glass på 1 liter, sukker(gjerne økologisk rårørsukker) sitron og rosiner, finmasket plastsil, trakt, tørkle til å dekke glasset og en strikk😊

Vannkefirkorn får du gjerne fra noen som allerede er i gang med å lage vannkefir fordi kornene vil formere seg, og da kan man gi bort til andre. Oppbevar vannkefirkornene i et tett glass i kjøleskapet der du har ca. 2 dl vann og 1 ss rå rørsukker oppløst.

Når du er klar til å fermentere:

  • Rør ut 4 ss lyst rå rørsukker(det er det jeg liker best til fermenterings sukker) i 1 liter vann (ca. romtemperert) i et rent glass

  • Tilsett en lien håndfull med rosiner (eller tørket annen frukt) og ca. 2 ss med vannkefir korn

  • Ha gjerne en skive med sitron i også (den flyter på toppen)

  • Dekk til glasset med et tørkle og la det stå i romtemperatur ca. 2 døgn

Tapping av 1. gangs fermentering (etter ca. 2 døgn)

  • Sett fram et ren flaske 1 liter(gjerne en som har ”norgesglass” tett topp)

  • Bruk en trakt og en sil som er av plast (det er viktig at silen er av plast siden kefirkornene ikke tåler metall) Men først – fjerner du sitronskiven og alle rosinene slik at det er lettere å kun sitte igjen med vannkefir kornene i silen når du nå skal sile drikken over i flasken.

  • Nå har du en flaske med ferdig fermentert vann kefir og kan sette den kjølig, men for de som ønsker naturlig karbonsyre og litt ekstra smak kan man 2. gangs fermentere ved å tilsette f.eks revet fersk ingefær (2-3 cm av en rot) og la flasken stå ca. 8-12 timer i romtemperatur med TETT topp.  Sett så flasken i kjøleskap etter den har fått litt ”futt” og pass på å ”lufte” ut litt av futten hvis det går 6-7 dager og du ikke åpner flasken. Om du lar flasken blir stående i over 7 dager i kjøleskapet uten å åpne den kan det samles opp så mye gass at den kan eksplodere.....

  • Nå har du to valg – enten sette vannkefirkornene til lagring i kjøleskapet som beskrevet ovenfor. Skyll gjerne kornene i silen med litt lunkent vann først. Eller du kan starte en ny runde med fermentering – se fremgangsmåte ovenfor

 

HVORDAN LAGE KOMBUCHA

Skaff deg en Kombucha som ligger i sin fermenterte væske. Denne oppbevares kjølig i et tett glass til du er klar for å lage din Kombucha drikk.

Jeg lager 3 liter av gangen og da trenger du en ren kjele(stål) som du fyller med 3 l kaldt vann. 

  • Ha 1,5 dl hvitt sukker i og kok opp. La det småkoke i 5 min. Ta av platen

  • ha i 4 -5 stk økologisk poser med te. Jeg bruker litt forskjellig av sort og gørnn te.  La teen trekke i 15-20 min og fjærn så teposene. 

  • La teen kjøles ned til fingertemp. ca. 37 grader og så er den klar:)

  • Bruk en ren glasskrukke som du heller ca. 3 dl av den lagrede fermenterte drikken (den Kombuchaen har ligget i) 

  • Hell så all teen du har fingervarm i (3  l) og så legger du Kombuchaen i tilslutt. 

  • Ha et rent stoffstykke over slik at det ikke kommer støv i teen. 

  • Sett krukken gjerne et  litt varmt sted, men det er ikke nødvendig.  

  • La stå i 8-12 dager helt i ro. Du vil se at det kommer en "baby" Kombucha på toppen etterhvert. Bare la den stå, men du kan teste drikken etter 8 dager ved å ta et sugerør og smake. Er drikken syrlig er den ferdig. 

Tapping: Ferdig Kombucha drikk heller du på rene glassflasker. Om det er mye "groms" siler jeg det av. Bruker en sil og trakt. Ha på tett kork på glassflaskene og oppbevar de kjølig. Drikken holder seg i flere mnd. 

  • HUSK: SPAR på den fermenterte drikken (ca. 3dl) i et rent glass om du vil ta vare på "babyen" som Kombucamammaen har laget.

  • Legg bayben i og sørg for at det er et TETT lokk.

  • Oppbevar i kjøleskapet til du vil lage ny mengede te med den. Eller gi den bort:) 

Du kan lage Kombuchadrikk både med en baby eller mamma. Jeg har laget så mange ganger at jeg må kaste noe for det lages jo en baby hver gang man setter den til fermentering. Noen ganger blir den veldig tykk og fin og da er det vanskelig å kaste den. De som ikke blir så tykke fungerer helt fint de også, og noen ganger burker jeg bare en liten del av en Kombucha fordi jeg vil lage teen i mindre glass. Det som er gøy er at Kombuchababyer former seg etter glasset du har. Har du lite glass blir den liten i diameter- har du stor vil den blir stor:)

 

Golden Milk

 

1,5 -2 dl mandelmelk (eller annen melk)
1 ts økologisk gurkemeie (eller bruk fersk rot uten skall)
litt nykvernet sort pepper (øker opptaket av gurkemeie)
1/2 cm fersk raspet ingefær
1/2 ts ceylon kanel (strø gjerne litt på toppen også)
litt ekte vaniljepulver
Søtning etter smak: eks. Cocosa sukker, honning, stevia

Kok opp alt i en kjele. Senk temperaturen under kokepunkt og varm ca. 5-10 min. Sil om du ønsker drikken eller bruk stavmixer for å få litt skum( kan bli litt småbiter fra ingefær og fersk gurkemeie om du bruker det.